סוגי הקפה ברחבי העולם

השימוש בקפה מתועד כבר החל במאה התשיעית לספירה. אך ככל הנראה האדם נהג ללעוס או להכין משקאות על בסיס פולי קפה כבר שנים לפני כן. לאורך השנים הקפה תפס מקום מרכזי בחייו של האדם המערבי, תוך התפתחות סוגים שונים של המשקה האהוב, בהתאם לטעם ולהעדפה אישית. להלן מידע מועיל אודות מקור הקפה וסוגי הקפה הנפוצים בישראל ובעולם כולו.

 

מקור הקפה – מאתיופיה הרחוקה ולכל רחבי העולם

מקורו של צמח הקפה הוא ככל הנראה מאתיופיה ומשם הוא הגיע לשאר ארצות העולם ע”י סוחרים אירופאים. לאורך הזמן זני הקפה השונים מצאו לעצמם בתי גידול במקומות שונים בעולם ובהתאם לקרקע ותנאי מזג האוויר, כך השתנו להם הטעמים, הסמיכות, הארומה וההרכב הכימי. יש לציין כי רק הזן האתיופי מכיל 100% קפה ערביקה (צמח הקפה המקורי) לעומת שאר הזנים שעברו לא מעט הכלאות וטעמם השתנה. מקורו של רוב הקפה כיום הוא מדרום אמריקה, כאשר ברזיל, קוסטה ריקה, בוליביה וגואטמלה הן המדינות המובילות והזן הבוליביאני נחשב לנדיר והיקר מכולם.

 

באופן כללי, שוק הקפה העולמי כולל פולים מהזן ערביקה ופולים מהזן רובוסטה, כאשר הערביקה נחשב לזן האיכותי יותר.

 

סוגי משקאות קפה פופולאריים

עוד לפני המצאתן של כל אותן מכונות קפה (פודים או קפסולות) הדרך היחידה להכנת המשקה המעורר הייתה בשיטת ה- “קפה הטורקי”, כלומר, הרתחת פולי קפה קלויים וטחונים יחד עם מים. מאז ועד היום הטכנולוגיה השתנתה וכיום המכונות השונות מעבירות בלחץ גבוה את המים דרך פודים או קפסולות קפה ייעודיות או באמצעות קפה טחון. הטכנולוגיה הזו יצרה הזדמנויות לשפע של משקאות מבוססי קפה כגון :

·       אספרסו – מכיל כ- 7 גרם קפה בתוך מים. כאשר מוסיפים 30 מ”ל מים הרי מדובר באספרסו קצר וכאשר מוסיפים 45 מ”ל מים הרי שזהו אספרסו ארוך. עבור אלו שאוהבים לשתות קפה “חזק”, מוצע האספרסו הכפול שמכיל כ- 2 מנות קפה (14 גרם שהם 2 מנות של פודים לקפה או 2 קפסולות). רצוי להשתמש במכונות קפה חצי-אוטומטיות אשר מוסיפות את כמות המים הרצויה בלחיצת כפתור ובלחץ המתאים, כך שתמיד מתקבלים אותם הטעמים והניחוחות במדוייק.

·       אמריקנו – מנת קפה אחת בכוס גדולה עד לנפח של 200 מ”ל בערך.

·       קפוצ’ינו – זהו אספרסו ארוך, קצר או כפול בתוספת חלב מוקצף. בהקשר זה יש לציין כי ישנן מכונות קפה שפועלות עם מקציף חלב חיצוני וכאלו שכוללות מקציף מובנה.

·       לאטה – עבור אלו שתמיד אוהבים לשתות “נס עם חלב” מומלץ לעבור לדבר האמיתי – לאטה. הלאטה מכיל מנת קפה אך עם כמות גדולה של חלב חם, בדומה לנפח המים באמריקנו. סוג זה של משקה מאפשר הנאה מרובה מטעם קפה שאינו חזק מבלי לוותר על יתרונותיהם של פולי קפה טריים שארוזים בתוך קפסולות או פודים.

 

כמובן שעם השנים נוספו גם שדרוגים וסוגים נוספים של משקאות קפה, בין היתר קפה קר, קפה בתור ברד, קפה אירי שבו יש תוספת ויסקי ועוד.

 

סוגים רבים עם פטנט איטלקי!

בוודאי שמתם לב כי למרבית משקאות הקפה שסקרנו שם עם גוון איטלקי, והרי הזכרנו קודם לכן כי מקורו של הקפה הוא בכלל באתיופיה וכי שנים רבות נהגו בני האדם לצרוך אותו בכל רחבי הגלובוס. אז למה דווקא שמות איטלקיים? ובכן, אומנם את משקאות הקפה נוהגים להכין בכל רחבי העולם בשיטות שונות, אך כל אותם פולי קפה טחונים המגיעים בשקיות ואקום או ארוזים בתוך פודים או קפסולות קפה לפי תערובות ייעודיות מיוחדות, נולדו בזכות פטנט שנחתם לראשונה באיטליה ע”י ממציא בשם לואיג’י באזרה שנחשב לממציא האספרסו. מאז ועד היום עבר הקפה גלגולי שמות רבים אך המקור נשאר זהה ועל בסיס איטלקי!

 

אז אם גם אתם מעוניינים בכוס קפה איכותית עם טעם נהדר, רכשו לעצמכם מכונת קפה ממותג מוביל ואל תתפשרו על ספק איכותי המשווק קפסולות או פודים לקפהבטעמים משובחים מכל רחבי העולם.

קפסולות קפה או פודים ?

קפסולות או פודים

מה עדיף – פודים לקפה או קפסולות?

מכונות קפה נוכחות כיום כמעט בכל בית ומשרד, ומאפשרות לנו ליהנות מטעמים משכרים וניחוחות ארומאטיים של המשקה האהוב עלינו. מותגים רבים כגון נספרסו, לוואצה, illy ואחרים מציעים לנו שלל של אפשרויות וטעמים שונים כאשר מלכתחילה עלינו להחליט, בבחירת המכונה המתאימה לנו, באיזה מנגנון היא תעבוד – על בסיס קפסולות קפה או פודים.

איזו אופציה עדיפה? להלן סקירה מקוצרת.

שיטת הקפסולות

לעומת פולי הקפה אותם יש לגרוס ולטחון במכונות הקפה הידניות, קפסולות קפה מאפשרות לנו ליהנות מטעם נהדר בתוך שניות ללא שום התעסקות עם הפולים עצמם. הקפסולות מהוות כמעין אריזת פלסטיק שאינה מתמוססת בחום אך כוללת “נקודת תורפה” מתוכננת מראש לחדירת המים לתוכה בלחץ גבוה. כל קפסולה מכילה כמות מדודה של פולי קפה טחונים (7 גרם בהתאמה לאספרסו קצר) כאשר בסופו של תהליך כל שיש לעשות הוא להוציא את הקפסולה הריקה מהמיכל ולהשליכה לפח. בשיטה זו לא נוצר לכלוך, כמות הקפה אינה משתנה ועל כן טעם הקפה נשאר קבוע וזהה בכל פעולה מחדש. על מנת ליהנות מטכנולוגיה זו יש לרכוש מכונת קפה שפועלת על קפסולות ובנוסף גם קפסולות תואמות לסוג המכונה או קפסולות לאספרסו קלאב שהן קפסולות אוניברסאליות ומתאימות לדגמים רבים ביותר של מכונות קפה.

פודים לקפה

מכונות לקפסולות אינן עולות כסף רב והן אינן נוטות להתקלקל. חלקן אף מציעות אוטומטיות מלאה בהוספת חלב חם, קר או מוקצף לפי דרישה כאשר הטעם ייקבע לפי סוג הקפסולה וחוזקה (ישנן גם קפסולות של 8 גרם פולי קפה).

שיטת הפודים

פודים הינם דרך נוספת בה אורזים פולי קפה טחונים על מנת להשתמש בהם כמנה אחת מדודה בעת הכנת הקפה. מדובר במעין שקיקים שמזכירים שקיות תה אשר אותם “טוענים” לתא מיוחד במכונת הקפה וכאשר המים עוברים דרך החריצים שבהם, הקפה ממוצה עד תום ומותיר שקיק ריק ונקי. משתמע מכך כי גם הפודים, בדומה לקפסולות, אינם טומנים בחובם לכלוך כלשהו כמו גם שהמנה של הקפה יוצאת תמיד מדויקת ועקבית מבחינת הטעם. יתרון משמעותי שיש לשיטה, הוא היכולת להשתמש בפודים של חברות שונות במכונות קפה ממותגים שונים. כך ניתן לרכוש מכונת קפה של חברה X ולהצליח להשתמש בפודים של חברה Y.
חשוב לציין גם את החסרונות של הפודים, שיכולים להיקרע וללכלך כמו גם שרכישת כמות גדולה מהם מראש עשויה לגרום להם לשהות תקופה ארוכה בארון עד לכדי התחמצנות בשל האקלים הישראלי החם. מסיבה זו אין לפתוח אריזות פודים לקפה טרם השימוש.

אז מה עדיף? פודים או קפסולות?

ככל הנראה הבחירה בין מכונת קפה זו או אחרת צריכה להתבסס על סמך העדפה אישית אך ללא ספק בראש מצעד המכירות בישראל ובעולם, הקפסולות השונות מובילות בענק. מגוון רחב של טעמים, יכולת השלכה אלגנטית של הפסולת השקופה וכמות גדולה יותר של מכונות לקפסולות הפועלות במנגנון זה הם ההסבר לכך ככל הנראה. ובכל מקרה, הדבר החשוב ביותר הוא להתקשר מראש עם ספק המציע מגוון רחב ביותר של קפסולות ופודים ולבצע התאמה אישית מלאה לצרכים, הן מבחינת עלות הפודים\קפסולות וכמובן, מבחינת סוג המכונה ומנגנון פעולתה. ספק איכותי אף יבצע עבורכם משלוח מהיר ובתנאים אופטימאליים של המוצר, על מנת שזה יגיע טרי, ללא סימני חמצון שמתבטאים בטעם שהוא פחות ממושלם. רצוי לבחור בספק שגם מציע בנוסף מגוון רחב של מכונות קפה לרכישה, כך שתוכלו לבצע התאמה מושלמת בעסקת חבילה.

כיצד להכין קפה מושלם

קפה מושלם

לקפה שאנו שותים יש לא מעט סגולות בריאותיות, אך רובינו צורכים אותו בגלל הטעם והארומה שגורמים לנו להנאה מרובה. אלא, שרבים מאיתנו אינם מצליחים להפיק את המיטב מכוס הקפה שלהם, עקב שימוש בחומרי גלם שאינם איכותיים או טכניקה לקויה. להלן מספר טיפים מועילים שיעזרו לכם להכין קפה איכותי ומשובח.

באילו פולי קפה אתם משתמשים?

בסופו של דבר, גם הבניין הגדול ביותר יקרוס ללא שימוש בחומרי הבניין הטובים והמתאימים ביותר. כך גם לגבי קפה, שיכול להיות מוכן במכונה היקרה ביותר אך עדיין יהיה בעל טעם רע במידה והפולים עצמם אינם טריים או איכותיים. לכן, חשוב לרכוש פולי קפה מספק בעל מוניטין, כזה המתחייב לשמירה על טריות הפולים ואיכותם. מעבר לכך, קחו בחשבון כי הקפה מגיע ממקומות שונים בעולם ובעיקר מאתיופיה ודרום אמריקה. כל סוג של קפה הינו בעל טעם וארומה ייחודיים כמו גם שלחלק מהמוצרים מוסיפים טעמים מלאכותיים או טבעיים. לכן, עליכם להכיר את טעמכם האישי ולבחור בפולי הקפה המושלמים מבחינתכם. כמובן שיש לזכור לאחסן את פולי הקפה הטחונים באריזות הוואקום שלהם, או בקפסולות, על מנת לשמור על טריותם.

אוהבים להכין את הקפה לבד?

אם גם אתם חובבי הז’אנר, הרי שהסיכוי שלכם לטעום את הקפה המושלם גבוה במיוחד, שכן אתם תהיו אלו שאחראים על כל המרכיבים בו. במידה ותרצו להשתמש במכונת קפה ידנית על מנת לשפר את תהליך ההכנה, הרי שכדאי לכם להשתמש בפולי קפה טריים שעדיין לא נטחנו. לשם כך רכשו מבעוד מועד מטחנת פולי קפה איכותית, שמסוגלת לטחון את הפולים לפי דרגות (להכנת קפה טורקי או אספרסו למשל) עם גוף מנירוסטה שאינו מגיב עם הפולים ואינו פוגע בטעמם.

מכונות קפה – להשגת טעם משובח בכל פעם מחדש

הכנת קפה היא טקס הכולל בתוכו מרכיבים שונים, כאשר על מנת להגיע לתוצאה המושלמת תזדקקו לפולים משובחים אך גם למכשור המתאים ושיהיה נוח לשימוש. לכן כדאי מאוד כי תרכשו לעצמכם מכונות קפה שעובדות על קפסולות או פודים (מכונות חצי-אוטומטיות או אוטומטיות לחלוטין) והסיבה לכך טמונה במנגנון ההכנה הפשוט והיעיל. המנגנון כולל מעבר של מים חמים (כמעט רותחים) בלחץ גבוה מאוד דרך הקפה הטחון. המים במעברם ממצים את כל הטעמים, הארומה וחומרי הטבע מהפולים ואתם משיגים קפה משובח בכל פעם מחדש. חשוב מאוד לבחור לא רק את הטעמים האהובים עליכם, אלא גם קפסולות קפה איכותיות ממיטב המותגים. אגב, גם במידה ואתם “מכורים” למותג של רשת בתי קפה מסויימת, תמיד תוכלו להשיג קפסולות או פודים לקפה שמכילות את אותה התערובת בדיוק להכנת הקפה המושלם שלכם.

השקיעו במכונות קפה איכותית בלבד!

על מנת להכין את הקפה המושלם יש צורך לא רק בפולים איכותיים או קפסולות טריות אלא גם במכונה היעילה והאיכותית ביותר שאתם יכולים להרשות לעצמכם. מכונה איכותית תעביר את המים החמים בלחץ המתאים, לא “תשרוף” את הקפה ותעשה זאת אלפי ועשרות אלפי פעמים לאורך כל מחזור חייה. חלק מהמכונות אף כוללות אביזרים משלימים וביניהם:

מקציף חלב מובנה – מקציף את החלב הנמזג מראש לתוך כלי נפרד ומאפשר הכנת משקאות קפה כגון קפוצ’ינו או לאטה.

מחמם חלב – על החלב שמוסף לקפה לא להיות רותח על מנת שלא “לשרוף” את הטעם. הטמפ’ המומלצת היא 65 מעלות צלזיוס בערך וזוהי הטמפ’ המושגת ע”י מכונות קפה שכוללות תא נפרד לחימום החלב.

לסיכום: מכונת קפה חדשנית ויעילה, חומרי גלם מעולים, וכמובן קפסולות קפה משובחות- כל אלה יפיקו עבורכם את הקפה המושלם בכל פעם מחדש!

על שתיית קפה והורדה במשקל

קפה והורדה במשקל

על החשיבות המהותית של הקפה בחייהם של אנשים רבים כל כך אין עוררין. אינספור סוגים של מכונות קפה נמכרות, קפסולות קפה מבוקשות ומיובאות מחו”ל במסות גדולות ואפילו כאשר איננו בבית,
אנו רוכשים את המשקה האהוב בבתי קפה וחנויות נוחות ומתענגים על הטעם והתחושות המגיעות איתו. עכשיו נמצא כי מלבד לטעמים והניחוחות המשכרים, לשתייה קבועה של קפה יש גם אפקטים שמיטיבים עם בריאות האדם, כולל בכל הקשור להורדה במשקל. להלן ההסבר המדעי לכך.

שיפור ביצועי אימונים ותפוקת לב

כולנו יודעים כי הדרך הטובה ביותר להפחית במשקל היא באמצעות שמירה על תזונה נכונה המשולבת בפעילות גופנית כלשהי. ובכן, מחקרים מצאו כי צריכת מנת קפה טרם אימון יכולה לשפר את תהליך ההרזיה אפילו עוד יותר, שכן הקפאין משפר בצורה משמעותית את יכולת הכיווץ של הלב וע”י כך זוכה המתאמן לשיפור ביצועים. למעשה, ספורטאים מקצועיים רבים מקפידים לצרוך את המשקה כחצי שעה לפני האימון ונשבעים לגבי יכולות הקפה לעזור להם בדרך להצטיינות ספורטיבית. למתאמן ה- “חובבן” צריכת הקפה פשוט תעזור להתאמן בצורה יותר אפקטיבית, כלומר, לגמוע יותר מרחקים בריצה או לשחות יותר זמן מבלי לחוש תשישות. על מנת שהקפה יהיה זמין בצורה מיידית, מומלץ לרכוש מכונות לקפסולות איכותיות וע”י כך לצרוך את הקפה בצורה מהירה לפני האימון תוך שמירה על כל הערכים התזונתיים שבו.

פירוק שומנים ממצבורי השומן

בזמן אימון (או צום) הגוף בוחר במגוון רחב ביותר של אמצעים שישמשו כאנרגיה זמינה, בין היתר סוכרים ושומנים. קצב שחרור השומנים לדם קובע במידה רבה עד כמה נרד במשקל ונצמצם את נפח מצבורי השומן העיקשים הקיימים בגופינו (בטן, זרועות, ישבן, ירכיים). בהקשר זה נמצא כי לקפאין יכולת להגביר את קצב שחרור השומנים מתאי השומן הן בזמן מאמץ והן בזמן צום (קרי, בין הארוחות). באופן זה, כאשר ריכוז השומן בדם עולה, הוא פשוט הופך להיות היעד העיקרי לפירוק ע”י הגוף ומביא לירידה הדרגתית במשקל.

עלייה במטאבוליזם

מלבד קצב שחרור השומנים בדם שעולה בצריכת פולי קפה, נמצא כי לקפאין יכולת להגביר את קצב חמצון ועיבוד חומרי הגלם וע”י כך להגביר את המטאבוליזם הבסיסי של הגוף ולהביא לירידה יעילה ומהירה במשקל. המנגנון עדיין אינו מובן לגמרי, אך התופעה נצפתה הן בחיות מעבדה והן בבני אדם ועל כן הפוטנציאל הגלום בקפה כבר מוכח למעשה, ורצוי לנצלו לשם הגברת קצב חילוף החומרים בגוף.

לחוש שבעים יותר

בוודאי תשמחו לגלות כי נמצא שצריכת קפה משפיעה באופן כמעט מיידי על מרכז השובע הממוקם במוח שלנו, באופן הגורם לנו לחוש שבעים יותר. זוהי הסיבה מדוע בבוקר לאחר שתיית הקפה תחושת הרעב נפסקת, למרות שמספר שעות רב לא אכלנו דבר. אפקט זה מהווה יתרון נוסף שיש לקפה על תהליך ההורדה במשקל. לכן, כאשר אתם חשים רעב בין הארוחות, צרכו מנת פרי ושתו כוס קפה. כל זאת במקום לנשנש ולחבל בקצב הירידה במשקל שתכננתם לחודש זה.

על מנת ליהנות מהאפקט המיטיב של הקפה על הירידה במשקל ולמקסמו כהלכה, חשוב לרכוש מכונות קפה איכותיות שיאפשרו לכם ליהנות מהמשקה שלכם בצורה הנוחה, הטעימה והבריאה ביותר. כיום תוכלו למצוא אפשרויות רבות להכנת קפה איכותי דוגמת קפסולות או פודים לקפה ואף פולי קפה איכותיים טחונים מראש – מה שנוח לכם, העיקר שתהיו מרוצים וחטובים. שיהיה בהצלחה!

מתכון קוקטייל מקפסולות קפה

מתכון קוקטייל מקפסולות קפה

מתכון לקוקטייל בטעם קפה

לפעמים קפה הוא לא רק קפה!  כל דבר שמגיע מברזיל או מכיל את השם ברזיל הוא דבר מופלא וטעים
אז לפניכם מתכון להכנת קוקטייל קפה מקפסולות קפה הישר מבירת הקרנבל והקפה, ברזיל!!

מרכיבים:

4 כוסות של שוקולד חם

1.5 כוסות קפה מ-5 קפסולות קפה
1 כף רום
2\1 שמנת מתוקה
1 כפית סוכר

הוראות הכנה:

התחילו בלערבב היטב את השמנת והסוכר.

הכינו 1.5 כוסות קפה במכונת אספרסו

לתוך סיר מתאים תמזגו את הקפה, את השוקולד והרום והביאו לרתיחה.

להגיש את קוקטייל הקפה החם בספל ולהוסיף בנדיבות מהשמנת המתוקה לספל.

*הערה: במידה ומשתמשים בקפסולות קפה של נספרסו להשתמש ב 4-5 קפסולות קפה, במידה ומשתמשים בקפסולות אספרסו קלאב, לוואצה או דולצ׳ה גוסטו ניתן להשתמש ב-3 קפסולות בלבד מכיוון שהקפסולות מכילות כמות גדולה יותר של קפה.

להכין קפה כמו בריסטה

בריסטה מומחה קפה

תמיד רציתם לשתות קפה בדיוק כמו בבית הקפה האהוב עליכם עכשיו אתם יכולים, במינוטו קפה עמלו מומחי הקפה שלנו במשך שנים כדי להביא אליכם את מיטב קפסולות הקפה הקיימות בעולם.
עכשיו אפשר אתם יכולים להכין בבית בדיוק את הקפה שאתם אוהבים, כמו בבית הקפה האהוב עליכם.

קפסולות פרימיום תואמות נספרסו של חברת קימבו המתכון לאספרסו Kimbo אותנטי מתחיל בבחירה של החומרים הטובים ביותר,מעורבבים ונקלים במומחיות לשלמות עם הדבקות המחמירה ביותר למסורת הנפוליטנית האמיתית.

למעבר לקפסולות תואמות נספרסו של חברת קימבו האיטלקית >> לחץ כאן
קפסולות תואמות נספרסו

מתכון מקיאטו קלאסי
1 מנה של אספרסו מקפסולת קפה אחת
– 30-60 מ״ל מים בהתאם לטעם
– 30 מ״ל חלב מוקצף
– עם כפית מעבירים רק את הקצף מהמקציף אל הכוס.

מכונת קפה כמו בריסטה

האם שתיית 3-4 כוסות קפה ביום מורידה את הסיכון למוות?

בין אם אתם חובבי בתי קפה אופנתיים, מעדיפים להכין אספרסו במכונת הקפסולות הביתית שלכם או לבשל אספרסו במקינטה הביתית שלכם יש לנו חדשות מצוינות בשבילכם. לפי סקירה שפורסמה ב BMJ, על מחקר תצפיתי שנערך לאחרונה הראה שאוהבי קפה יכולים להנות מיתרונות. בריאותיים משמעותיים כתוצר לוואי של הרגלי שתיית האספרסו שלהם.
שתיית 3-4 כוסות קפה ביום עלולה להוריד את הסיכון למוות ולהפחית את הסיכון לפתח מחלת לב בהשוואה לאנשים אשר לא נוהגים לשתות קפה,

טוענים החוקרים בסקירה של למעלה מ -200 מחקרים.

שתיית קפה קשורה גם בסיכון נמוך יותר לסרטן, סוכרת, מחלת כבד ודמנציה.
בסקירה שפורסמה ב BMJ ב-22.11.2017 מצא כי “סביר להניח שקפה מועיל לבריאות שלנו יותר מאשר פוגע בה.”

“שתייה של 3-4 כוסות קפה ביום קשורה לסיכון נמוך יותר למוות ולמחלות לב בהשוואה לשתיית קפה”, אמרו החוקרים.

עם זאת, לדבריהם, ייתכן וקיים קשר בין שתיית קפה בהריון לבעיות בריאותיות.

המחקרים השתמשו בעיקר בנתונים תצפיתיים, המספקים ראיות איכות נמוכות יותר, ולכן לא ניתן להסיק מסקנות מוצקות לגבי סיבה ותוצאה,

אך ממצאי המחקר מגבירים סקירות אחרות ומחקרים על צריכת קפה.

לדבריהם, לא כולל הריון ונשים בסיכון לשברים, “שתיית קפה נראית בטוחה בדפוסי הצריכה הרגילים”, דבר המצביע על כך שניתן לבדוק

בבטחה קפה בניסויים אקראיים.

כדי להבין טוב יותר את ההשפעות של צריכת קפה על בריאות, ביצעו חוקרים סקירה של 201 מחקרים, אשר צברו נתונים ממחקר תצפיתי ו -17 מחקרים שאספו נתונים מניסויים קליניים במדינות שונות.
שתיית קפה נמצאה קשורה באופן עקבי עם סיכון נמוך יותר למוות מכל הסיבות וממחלות לב, כאשר הירידה הגדולה ביותר בסיכון היחסי למוות בשלוש כוסות ביום, בהשוואה לאנשים שאינם שותים קפה, אמרו החוקרים.

עוד הם אמרו כי הגדלת הצריכה ליותר משלוש כוסות ביום לא הייתה קשורה לנזק, אך ההשפעה החיובית הייתה פחות בולטת.
תספרו לנו מה אתם חושבים? האם קפה פוגע או מועיל לבריאות? או שאולי הוא בכלל לא משפיע.