אז החלטת להכין קפה טעים בבית כחלק מהתהליך היומיומי שלך. אולי בכלל לא הכנת קפה בבית, או אולי שיטת החליטה בה השתמשת פשוט לא מתאימה לאורח החיים החדש שלך … או שאולי אתה פשוט משעמם!
ובכן, אנחנו כאן כדי לעזור לך להבין מה היא שיטת החליטה הנכונה בשבילך ולוודא שהניתוב של הבישול הביתי שלך מתאים בדיוק לצרכים שלך.
לכמה אנשים הקפה אמור להספיק?
השאלה שלדעתי הכי חשובה לשאול – כשמחליטים באיזה סוג חליטה לקנות או להשתמש – היא: כמה קפה צריך להכין לכל חליטה?
יש עוד הרבה שאלות חנוניות שיש לשאול לגבי רמת הקפה וסגנונות מזיגה אחר כך. הלאה, אבל אני חושב שזו נקודת המוצא הטובה ביותר.
לדוגמה, אפשר לאהוב את סוג הקפה ש- AeroPress מכין יותר מהכל, ואפשר טכנית לחלוט אותו חזק ואז למזוג אותו לשתי כוסות קטנות, אבל אם מכינים קפה לשישה אנשים בכל בוקר עם AeroPress, זה יכול להיות די מעצבן.
מצד שני , אמנם טכנית ניתן להכין קפה אחד עם מכונת קפה פילטר גדולה של 10 כוסות, אבל המכונות האלה לא באמת נועדו לעשות זאת, הן נועדון להכין כמות גדולה של קפה. ובגלל צורתם והמהירות הרבה בה המים זורמים דרך הקפה, קשה להם להגיע לתוצאות טובות בהכנה של ספל אחד. בהחלט ניתן היה לחלוט כמה כוסות בבת אחת ולשתות לאורך כל היום, אך האיכות של הקפה תלך ותרד, במיוחד אם הקפה נשמר על פלטה חמה או תחומם במיקרוגל.
כהערה אגב, “כוס” המשמשת על גבי האריזה עבור מכונת קפה אמריקאית מסורתית בדרך כלל פירושה חמישה גרם, כך שכדי להבין את כמות המנות שניתן לקבל מכל אחת מאותן מכונות קפה, אני חושב שזה הגיוני לחלק על ידי שניים.
כמה מאמץ מעוניינים להשקיע?
כמה מאמץ ומיקוד נדרש להכנת קפה? האם החוויה האידיאלית בשבילך היא פשוט להכניס קפה ומים למכונה, ללכת לעשות משהו אחר לזמן מה ואז לחזור ולמצוא קפה טעים מוכן ? או שהמעשה של הזרמת מים ידנית בזהירות הוא למעשה דבר שעלול להביא לך שמחה או רגיעה? האחרון עדיין נכון מבחינתי, אבל אני מכיר אנשים רבים – אפילו ואולי במיוחד מקצוענים לקפה – שהיו שמחים לא לראות עוד קומקום מפואר.
ובעוד ששיטת חליטה ידנית נותנת לך יותר מקום לבצע התאמות קטנות, כמות המאמץ הנדרשת בחליטה לא תמיד תואמת קפה טוב יותר – מכיוון שמכונות פילטר ביתיות מודרניות חולטות בצורה טובה .
כמה ציוד נדרש להכנת הקפה?
יש גם את השאלה הקשורה במידת מה לציוד. אין צורך חובה בקומקום צוואר ברבור בכדי לשפוך בצורה מדוייקת מעל קפה, אבל זה עוזר מאוד. ואילו פרנצ׳ פרס / פלאנג׳ר, אינך באמת זקוק לכזו.
איך תעדיפו שהקפה שלכם ירגיש?
לבסוף, איך תעדיפו את הקפה שלכם? אני מאמין שעם קצת ניסוי וטעייה, ניתן להפוך כל Specialty Coffee לקפה טוב וטעים בכל שיטת חליטה – אבל זה לא אומר שהטעם שלהם יהיה זהה. כל שיטת חליטה עם פילטר מתכתי תאפשר ליותר שמנים לעבור, ותגרום לקפה להרגיש מלא יותר וחלק יותר, מה שחלק מהאנשים באמת מעריכים אותו, אם כי סביר להניח שתצטרכו להתמודד עם קצת עגמת נפש בסוף מהספל שלך.
פילטר נייר ייתן לך את מה שאנחנו מכנים לעתים קרובות כוס נקייה: לא יהיו חלקיקי טחינה עדינים בתחתית הספל, ואולי יהיה קל יותר לתפוס את החומציות ואת הטעמים העדינים יותר ללא השמן ההוא שזורם לכוס דרך פילטר מתכת, אבל גוף הקפה ירגיש קל יותר. ההעדפה האישית החזקה ביותר שלי על התאמת קפה לסוגי סינון, לפילטרים מתכת הייתי ממליץ על קפה חזק יותר(מר יותר) ואילו לפילטרים נייר הייתי ממליץ על טעמים עדינים ופירותיים יותר .
קשה יותר לנקות מסנני מתכת מאשר מסנני נייר, אך הם ניתנים לשימוש חוזר (אם כי מבחינת קיימות, כנראה שיש קצת מתמטיקה לעשות כמה פעמים תצטרך להשתמש במסנן מתכת לפני שיהיה יותר בר קיימא לייצור מאשר כמות שווה ערך של מסנני נייר). אם החלטת על מסנן מתכת,
שיקולי אורח חיים אחרים …
יש כמובן שאלות רבות נוספות שיש לשאול. אם האסתטיקה של המטבח שלכם חשובה לכם, יש המון אפשרויות למראה שונה בין אם אתם בוחרים, בשיטת חליטהפרנצ׳ פרס, או מכונת קפה שתוכלו להתאים לעיצוב שלכם.
לחלופין, גם אם הצבעים והצורות הספציפיים אינם חשובים, הכמות הכוללת של שטח הדלפק (או הארון) שהציוד גוזל בהחלט עושה את ההבדל. כמו כן יש לקחת בחשבון שציוד מזכוכית אמנם אסתטי יותר אך שביר ועמיד פחות מצויד ממתכת ופלסטיק