איך לבחור פולי קפה למכונת קפה

פולי קפה קפה רובוסטה

פולי הקפה משפיעים על הטעם של הקפה ולכן, חשוב להשקיע בבחירת פולי קפה איכותיים למכונה. מהיכן מגיעים הפולים, כיצד הם גדלים ומה מבדילים אותם זה מזה? מאמר שיעשה לכם סדר בזירת פולי הקפה.

פולי קפה ערביקה או רובוסטה?

ההתלבטות של צרכנים היא לרוב בין שני סוגים מרכזיים של פולי קפה – רובוסטה לעומת ערביקה. כמובן שאופי התערובות, מקור הפולים, תנאי הגידול ועוד גורמים הם שמשפיעים על טיב הפולים אך גם באיזה סוג פולים מדובר.
פולי רובוסטה נבדלים מפולי ערביקה במגוון היבטים: טעמם של פולי ערביקה הוא מתוק יותר ועם נגיעות פירותיות, חומציות גבוהה ולפולי רובוסטה יש טעם חזק, מר וחריף יותר שמזכיר דגנים.

פולים אלה מכילים גם כמות קפאין כפולה אבל פחות סוכר והמרירות האופיינית של הפולים הללו היא תוצאה של כמות הקפאין הגבוהה.

פולי קפה מאורו דה לוקס

את פולי הרובוסטה קל יותר לגדל מאשר ערביקה, כי הם עמידים יותר בתנאי מזג האוויר, גדלים בגובה נמוך יותר ועמידים מאוד בפני חרקים ומחלות וזו הסיבה שבאופן טבעי יש מהם יותר פולים בהשוואה ערביקה. פולי הרובוסטה קטנים, עבים ועגולים יותר מהסוג השני ולרוב גם כהים יותר.
השניים מגיעים ממקומות שונים בעולם: רובוסטה גדלים בעיקר באינדונזיה, וייטנאם ואפריקה וערביקה מגיעה מאמריקה הלטינית, קולומביה, ברזיל.
לרוב תהיה העדפה להשתמש בפולי רובוסטה ליצירת משקאות אספרסו בגלל אפקט הקרמה שאלה מייצרים.

סוד הקלייה של פולי קפה


הפולים עוברים שלבים רבים עד שהם מגיעים למעמד המכירה.
הם נקטפים ידנית, מושרים במים, עוברים תהליך מיון, נשטפים ועוברים קליה. לתהליך הקלייה יש השפעה על התערובת ברמת הצבע והטעם. הקלייה למעשה מייצרת שינויים כימיים ופיסיקליים בטמפרטורות גבוהות מאוד והופכת את הפולים הירוקים לפריכים ומוכנים לבישול.

יש הבדל בטעמים גם בסוג הקלייה, אם היא היתה קלייה איטית ובאיזו טמפרטורה ובמהלך הקלייה מתגבש גם הטעם. טחינת הפולים היא עוד רובד שמשפיע על הפולים במידה וקונים אותם לאחר מכן במצב טחון. למשל לקפה אספרסו יתאימו פולים שעברו טחינה בינונית בעוד לקפה פילטר הטחינה היא יחסית עבה.

בחירה נוספת של פולי קפה קשורה לסוג התערובת – השלוב בין רובוסטה לערביקה ובין רכיבים נוספים המוסיפים ארומה לתערובת. וכן בדרגת החוזק של הקפה. ישנם פולים שמתאימים במיוחד לאספרסו, לאטה או  קפוצ’ינו.

פולי קפה לאספרסו ולקפוצ׳ינו

ישנן תערובות פולים המייצרות יותר קרמה מאחרות ותערובות המאופיינות בטעם מתקתק. אפשר לבחור לפי הטעם המבוקש – אגוזי, פירותי. בכל מקרה, בבחירת פולי קפה מומלץ לבדוק את אחוזי הרובוסטה בהשוואה לאחוזי הערביקה וכמובן תאריך תפוגה. עקבו אחר הוראות השימוש בפולים והתאימו את הפולים גם לסוג המכונה – אם היא כוללת מטחנה או לפולים טריים או זו מכונה לקפה טחון בלבד.

בכל מקרה, בכל פעם שתשנו תערובת או קפסולות תקבלו טעם אחר ותיהנו משגרת קפה מרעננת במיוחד.